Hétfő, 2019-01-21
Amatőrcsillagász honlapomja
Honlap-menü
A fejezet kategóriái
Cikkeim [1]
kedvenc cikkeim [24]
csillagászati hírek [3]
CERN-nel kapcsolatos cikkek [17]
Az OPERA kutatásokkal kapcsolatos cikkek [9]
A fénysebességen túli kutatásokkal foglalkozó cikkek [5]
Az idő dimenzió. [2]
Körkérdésünk
Értékeld honlapomat
Összes válasz: 7
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
Belépés
Főoldal » Cikkek » CERN-nel kapcsolatos cikkek

Illegális behatolás a CERN hálózatába
Illegális behatolás a CERN hálózatába
2008. szeptember 15. 12:05, hétfő - Forrás: Dunai Ádám, Gyurkity Péter
Kár nem történt, de a hackerek rávilágítottak, hogy az Európai Atomkutató Központ informatikai rendszerében számtalan rés van.

A CERN hiába gyűjtötte össze a Large Hadron Collider létrehozásához a kor tudósainak krémjét, hálózata így sem nevezhető az informatikai biztonság csúcsának. Brit sajtóértesülések szerint a kalózok már kedden, a részecskegyorsító indításának napján bejutottak a központi szerverbe. A behatolók nem akartak bárminemű kárt tenni a gépekben, csak egy jelet hagytak maguk után hátra. És még milyen jelet! A magukat "The Greek Security Team"-nek nevező csoport módosított egy honlapot, de akciójuk célja nem a károkozás, hanem az illetékesek figyelmének felhívása volt. A vicceskedők - ahogy a Times és a Daily Telegraph írta - csak ki akarták gúnyolni a CERN informatikai rendszerét.

Az illetékesek vették az üzenetet, ám azt még nem tudni, hogy pontosan milyen ellenlépéseket terveznek a hasonló esetek megelőzése céljából. "Lehúztuk a nadrágotokat, mert nem szeretnénk pucéran látni benneteket, amikor bekövetkezik az igazi támadás" - állt a hackerek által hátrahagyott magyarázatban, amivel arra utaltak, hogy a biztonsági rendszer némi módosítást igényel. A behatolás már rögtön az első teszteket követően megtörtént, ez pedig arra mutat rá, hogy egy hasonló támadás bármikor megtörténhet és csak az elkövetőkön múlik, hogy mekkora károkat visznek véghez a világ legnagyobb legnagyobb részecskegyorsítóját kiszolgáló számítógépes hálózatban.Az egyik porton át hatoltak be - nyilatkozta James Gillies a CERN-től - az elkövetők egyelőre nem ismertek. "Úgy tűnik a behatolás nem véletlenül történt. A behatolók meg akarták mutatni, hogy a CERN-t is fel lehet törni" - mondta. Ha az incidenst tényleg ilyen jelentéktelennek tartják, ez is csak azt bizonyítja, hogy a CERN hálózatába belépni valóban gyerekjáték. A hackerek egészen pontosan egy olyan oldalhoz fértek hozzá, amely a többi tudós számára is elérhető volt. Maga az oldal egyébként azóta sem megtekinthető, azt ugyanis az akció észlelését követően levették az internetről. A beszámolók szerint innen már csak egy lépés lett volna a részecskegyorsítót közvetlenül irányító eszközök vezérlése, és amennyiben ezt a második rendszert is feltörték volna, akár le is állíthatták volna az óriási, 4,4 milliárd fontba került berendezés egy részét. Az illetékesek hozzáteszik, hogy a CERN oldalai nagyon népszerűek, a támadást megelőző napon például 1,4 millió (!) emailt kaptak, aminek 98 százaléka spam volt.

Egy ilyen behatolás
megengedhetetlen hiba (64%)
bárhol előfordulhat (18%)
csak indulási gyerekbetegség (10%)
érdektelen médiaesemény (7%)
Összesen 558 válaszadó.
Az LHC az informatika területén megdönt minden rekordot. Az új hálózatot, amit a Központ informatikusai fejlesztettek, egyszerűen csak "Háló" néven emlegetik. A hálózat az összes ma ismert technológiát felhasználja a lehető leggyorsabb sebesség érdekében. Említésre méltó, hogy az LHC 36 petabytenyi adatot hoz létre évente és nem kevesebb, mint 55 000 szerver működteti a hálózatot. Két éven belül ez a szám megközelíti majd a kétszázezret. Az optikai szálakat használó hálózat 11 CERN központon nyugszik.


A részecskegyorsító lehetőséget ad a tudósoknak arra, hogy reprodukálják a Nagy Ősrobbanást követő állapotokat. Protonokat szeretnének nagy sebességgel ütköztetni, hogy azok szétessenek, s az őket alkotó, sohasem észlelt elemeket megvizsgálhassák. A sötét anyag, ami az univerzum 96%-át alkotja szintén vizsgálhatóvá válhat, hála az LHC-nek. A tudósok remélik , hogy Higgs bozont is találnak, más néven "Isteni részecskét", ami egy forrása lehet az univerzumban található összes többi elemnek. Eddig senki nem volt képes megfigyelni ilyeneket.
Kategória: CERN-nel kapcsolatos cikkek | Hozzáadta:: tegelysajto (2012-06-19)
Megtekintések száma: 243 | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *:
Kosár
A kosarad üres
Keresés
Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala
  • Copyright MyCorp © 2019
    Ingyenes webtárhely uCoz