Hétfő, 2019-01-21
Amatőrcsillagász honlapomja
Honlap-menü
A fejezet kategóriái
Cikkeim [1]
kedvenc cikkeim [24]
csillagászati hírek [3]
CERN-nel kapcsolatos cikkek [17]
Az OPERA kutatásokkal kapcsolatos cikkek [9]
A fénysebességen túli kutatásokkal foglalkozó cikkek [5]
Az idő dimenzió. [2]
Körkérdésünk
Értékeld honlapomat
Összes válasz: 7
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
Belépés
Főoldal » Cikkek » CERN-nel kapcsolatos cikkek

A “bizarr” antianyag csapdába ejtését célozza a CERN új kísérlete

A "bizarr” antianyag csapdába ejtését

célozza a CERN új kísérlete

A "bizarr" antianyag csapdába ejtését célozza az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) új berendezése, az ELENA, amely öt év múlva, 2016-ban kezd működni.

Forrás: MTI | Beküldte: Gépnarancs | 2011. szeptember 29. | Hozzászólások kikapcsolva

Az antianyag a "normális” anyag "kísérteties” párja. A feltételezések szerint minden "rendes” szubatomi részecskének van egy azonos tömegű, de ellentétes töltésű "hasonmása”. Amikor az ilyen ellentétes töltésű részecskék találkoznak, megsemmisítik egymást, tiszta energiává alakulva át. Az elméleti fizikusok szerint az ősrobbanás után egyforma mennyiségben képződött az anyag és az antianyag. Az antianyag azóta eltűnt: a világegyetem kizárólag anyagból áll – olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon.

A genfi székhelyű CERN, amely a világ legnagyobb részecskegyorsítójának, a nagy hadronütköztetőnek ad otthont, s ahol az OPERA-kísérlet keretében a fény sebességénél gyorsabban száguldó részecskéket azonosítottak a közelmúltban, új projektet indít. A tervek szerint egy antiproton-tárológyűrűt (ELENA: Extreme Low ENergy Antiprotons) építenek. A munkálatok 2013-ban kezdődnek, az első antiprotonokat pedig 2016-ban tervezik csapdába ejteni. Az együttműködésben kanadai, dán, francia, német, japán, svéd, brit és amerikai kutatók vesznek részt.

Míg a többi részecskefizikai kísérletek a részecskék felgyorsítását célozzák, az ELENA gyűrűje a protonok lelassítását szolgálja. Minél lassabban mozognak az antirészecskék, annál több ideje van a tudósoknak, hogy csapdába ejtsék őket, mielőtt azok a "rendes” részecskékkel találkoznának és megsemmisülnének.

  

Az ELENA tárológyűrűje minimum megtízszerezi a csapdába ejtett antiprotonok számát a CERN jelenlegi részecskelassítójához képest.

"Az ELENA az antiprotonokat a valaha volt legalacsonyabb energián állítja elő” – jelentette be Stéphan Maury, az ELENA projekt vezetője.

Kategória: CERN-nel kapcsolatos cikkek | Hozzáadta:: tegelysajto (2012-06-19)
Megtekintések száma: 77 | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *:
Kosár
A kosarad üres
Keresés
Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala
  • Copyright MyCorp © 2019
    Ingyenes webtárhely uCoz