Péntek, 2018-12-14
Amatőrcsillagász honlapomja
Honlap-menü
A fejezet kategóriái
Cikkeim [1]
kedvenc cikkeim [24]
csillagászati hírek [3]
CERN-nel kapcsolatos cikkek [17]
Az OPERA kutatásokkal kapcsolatos cikkek [9]
A fénysebességen túli kutatásokkal foglalkozó cikkek [5]
Az idő dimenzió. [2]
Körkérdésünk
Értékeld honlapomat
Összes válasz: 7
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
Belépés
Főoldal » Cikkek » A fénysebességen túli kutatásokkal foglalkozó cikkek

Újra átlépték a fénysebességet
Újra átlépték a fénysebességet
A kísérletek akkor tudományos bizonyítékok, ha megismételhetőek. Ez történt most egy alapvető fizikai törvényt feszegető, a fény sebességének több mint tizenkétszeresét létrehozó bemutatón.


2010. március 01., 08:30
[A+ A-] [Nyomtatás] [Küldés e-mailben Ossza meg!
Előzmények - Einstein tévedett?

Az Einstein által leírt kvantum teleportáció működik, csak éppen az általa kizárt, fénynél gyorsabb, méghozzá tízezerszeresen gyorsabb sebességgel.

Egy kísérteties kutatási eredmény megkérdőjelezi Einstein legalapvetőbb törvényeit. Eszerint a Világegyetem két ellentétes részecskéje közt olyan zavarba ejtő sebességű információ-átadást mértek, amely tízezerszeresen haladja meg a fény sebességét. Mindez azt eredményezheti, hogy az Einstein által leírt kvantum teleportáció működik, csak éppen az általa kizárt, fénynél gyorsabb, méghozzá tízezerszeresen gyorsabb sebességgel. Következménye lehet továbbá Star Trek-szerű képességek magvalósulása, a titkosítási módszerek új nemzedékének megszületése éppúgy, mint a szupergyors kvantumszámítógépek létrejötte.

Svájci kutatóknak a Genfi Egyetemen sikerült olyan kísérletet végezniük, amelynek eredménye valóban nem indokolható mással, csak ezzel az eddig elképzelhetetlen és megmagyarázhatatlan sebességgel. Ez a jelenség még az atomok mérete alatti világban is rendkívül különös, jelenleg a kutatócsoport számára is érthetetlen. A kísérlet során két ellentétes részecskepárt hoztak létre, amelyek a kvantumelmélet szabályai szerint mindig ellentétes állapotban vannak. Ez így is történt azt követően is, hogy a részecskepár két tagját elküldték két különböző helyszínen lévő mérőállomásra, két svájci helységbe, amelyek néhány tíz kilométerre vannak egymástól. A részecskepár, amely jelen esetben két fotonból állt, folytatta az elvárt viselkedést, és valóban mindig ellentétes tulajdonságokat mutatott. Csakhogy ez az állapotváltás olyan gyorsasággal követte egymást, és volt szinkronban a két távoli foton esetében, hogy ahhoz a kettejük közti információnak a fénysebesség tízezerszeresével kellett megtennie az utat!

A svájci helységek közötti fizikai összeköttetésen alapuló információcsere, a két észlelő helyszínen a fény sebességi korlátja miatt lehetetlen volt a tudomány jelenlegi állása szerint megmagyarázható módon. A jelenség alapját, a két részecskepár ellentétes viselkedését akár fényévnyi távolságban is, már Einstein is megjósolta. Ez a szinkronban lévő tulajdonságváltás azonban olyan sebességgel hangolódott össze a kísérletben, amely Einstein egy másik megállapításának, sőt, jelenlegi tudományunk alapjának tekintett törvényszerűségnek, a fénysebességi maximumnak mond ellent. Ha ugyanis létezik a fény sebességénél gyorsabb, méghozzá tízezerszer gyorsabb információcsere, akkor a jelenlegi tudományos világ sok törvényét kell újragondolni.


Hétköznapi eszközökkel hozták létre
Elérték a fénysebesség tizenkétszeresét

A mostani kísérletben sokkal hétköznapibb, olcsóbb berendezéssel sikerült a fénynél nagyobb sebességet létrehozni. Igaz, ez a két végpont nem volt akkora távolságra, mint a teleportációs kísérletben, azonban a mostani 160 méter is bőven elegendő a tudományos bizonyíték számára.

A vezetékekben gyors-lassú hullám módszerrel keltettek interferenciát úgy, hogy a jeleket produkáló berendezések felváltva működtek. A keveredett hullámok meghatározott pontokon hoznak létre kiugró jelmaximumokat, amelyek a vezetékekben keletkezett "jeltükrökről" visszaverődtek, majd a következő jelmaximumba ütközve felgyorsították azokat.

Ennek következtében létrejött az a terjedési sebesség, amelyet a mérőműszerek igazoltak: a mostani bemutatón a fény sebességének több mint tizenkétszeresét sikerült elérni. Bár a kutatók többsége vitatja, hogy ez ellentétben állna a relativitáselmélettel, de az ma már bizonyított tény, hogy az információ haladhat sokkal gyorsabban a fénynél.Forrás: http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=264650#null
Kategória: A fénysebességen túli kutatásokkal foglalkozó cikkek | Hozzáadta:: tegelysajto (2012-06-19)
Megtekintések száma: 136 | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *:
Kosár
A kosarad üres
Keresés
Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala
  • Copyright MyCorp © 2018
    Ingyenes webtárhely uCoz