Péntek, 2018-12-14
Amatőrcsillagász honlapomja
Honlap-menü
A fejezet kategóriái
Cikkeim [1]
kedvenc cikkeim [24]
csillagászati hírek [3]
CERN-nel kapcsolatos cikkek [17]
Az OPERA kutatásokkal kapcsolatos cikkek [9]
A fénysebességen túli kutatásokkal foglalkozó cikkek [5]
Az idő dimenzió. [2]
Körkérdésünk
Értékeld honlapomat
Összes válasz: 7
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
Belépés
Főoldal » Cikkek » A fénysebességen túli kutatásokkal foglalkozó cikkek

Neutrínó, a szellemrészecske

Neutrínó, a szellemrészecske

A neutrínókat "szellemrészecskéknek" is nevezik, mert a Föld olyan átlátszó számukra, mint a fénynek az üveg. Egy neutrínó át tudja szelni az egész földgömböt anélkül, hogy kölcsönhatásba kerülne a Földet alkotó atomok bármelyikével. Saját testünk felületének minden egyes négyzetcentiméterén 60 milliárd neutrínó halad át másodpercenként.

A neutrínó a leptonok közé tartozó könnyű elemi részecskék egyik fajtája. Elektromos töltése nincs, semleges (innen a neve is, melynek jelentése olaszul "semlegeske"), emiatt elektromágneses kölcsönhatásban sem vesz részt.

A közel zérus tömegű részecskéknek három fajtája ismeretes:

- elektron-,
- müon-,
- tau-neutrínó.


A Napban és az atomreaktorokban kizárólag elektron-neutrínók keletkeznek, a légkört bombázó kozmikus sugarak müon- és elektron-neutrínókat keltenek.

Az atomerőművekben a hasadási termékek bomlásakor, atombomba robbanásakor, a részecskegyorsítókban végzett kísérletek során nagy számban keletkeznek neutrínók. Ezek a mesterséges forrásai, de a Föld természetes háttérsugárzásában is keletkeznek neutrínók, és a Nap is rendkívül intenzív neutrínó-forrás. A légköri neutrínók pedig a nagy energiájú kozmikus sugárzás és a légkör atommagjainak kölcsönhatása során keletkeznek a sztratoszférában.


OPERA detector
Gyorsabb a fénynél?

Az Európai Részecskefizikai Laboratórium, a CERN kutatói 2011. szeptember 22-én bejelentették, hogy olyan neutrínókat fedeztek fel, amelyek a fénysebességnél gyorsabban mozogtak. A CERN svájci és olaszországi laboratóriumaiban végzett OPERA kollaboráció elnevezésű kísérlet során észlelt mérési eredmények szerint a neutrínók 300 006 kilométeres másodpercenkénti sebességgel haladtak, ami kevéssel több, mint a fény sebessége.

A kísérlet során nagy energiájú protonnyalábot lőttek rá egy vastag céltárgyra a genfi laboratóriumban, a keletkező neutrínókat pedig úgy irányították, hogy azok 730 kilométerre, a Rómától délre lévő Gran Sasso földalatti laboratóriumba érkezzenek. Az együttműködésben 13 ország (Belgium, Bulgária, Horvátország, Olaszország, Japán, Oroszország, Törökország, Tunézia, Svájc, Izrael, Németország, Franciaország és Korea) 36 kutatóintézetének mintegy kétszáz fizikusa tevékenykedik a CERN keretein belül.

Az OPERA munkatársai szerint a két laboratórium közti távolságot 20 centiméteres pontossággal, a neutrínók repülési idejét pedig tíz a mínusz nyolcadikon másodperc pontossággal tudják mérni. A 18 ezer neutrínót tartalmazó csomagok teljes repülési ideje mindössze 3 milliszekundum a 730 kilométeres távolságon, az észleléshez használt berendezés, az OPERA-detektor tömege 1300 tonna.

A rendkívüli eredményre való tekintettel a kísérletben részt vevő kutatók megosztották eddigi adataikat a tudományos közösséggel a http://arxiv.org/abs/1109.4897 címen.
Az eredményt független kísérleteknek is meg kell erősíteni, annál is inkább, mert a témával foglalkozó fizikusok egy része szkeptikus.
A kételkedő fizikusok érvei között szerepel, hogy a rendkívüli bejelentést hozó mostani neutrínós kísérletnél sokkal nagyobb pontossággal végzett más mérésekkel soha nem sikerült a fénysebességnél gyorsabb haladást észlelni. Még súlyosabb ellenérv, hogy a felrobbant csillagokból, a szupernovákból eredő neutrínók pontosan a fényfelvillanás idejében érkeznek.

Ha mégis pontosak az eredmények és a neutrínók a fénysebességnél gyorsabban mozoghatnak, megdőlhet Einstein relativitás elmélete is, amelynek alapja, hogy semmi sem képes a fénysebességnél gyorsabb mozgásra.

Szeptember 23-án tanácskozásra hívták a CERN laboratóriumába a világ legjobb fizikusait, hogy felülvizsgálják az eredményeket.
A kutatás folytatódik, az OPERA-hoz hasonló körülmények között működő amerikai MINOS együttműködés bejelentette, hogy megismétli a méréseket, de eredmény 2012-nél hamarabb nem várható.

 


Forrás: http://www.jovo_technikaja.abbcenter.com/?id=113144&cim=1
Kategória: A fénysebességen túli kutatásokkal foglalkozó cikkek | Hozzáadta:: tegelysajto (2012-06-19)
Megtekintések száma: 135 | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *:
Kosár
A kosarad üres
Keresés
Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala
  • Copyright MyCorp © 2018
    Ingyenes webtárhely uCoz