Csütörtök, 2024-04-25
Amatőrcsillagász honlapomja
Honlap-menü
Körkérdésünk
Értékeld honlapomat
Összes válasz: 7
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
Belépés
Főoldal » 2012 » Június » 19 » Kiszivárgott a titok: van víz a Holdon
5:30 PM
Kiszivárgott a titok: van víz a Holdon

Kiszivárgott a titok: van víz a Holdon

2009. szeptember 24., csütörtök, 16:11
Szerző: hvg.hu


Címkék: India; NASA; víz; Hold; Cassini űrszonda; Chandrayaan-1;

Három űrügynökség szondájának eredményei támasztják alá a tényt: van víz a Holdon. Mindez nem csak tudományos szempontból érdekes, hanem azért is, mert az eredetileg embargós hír jóval hamarabb került ki a világhálóra, minthogy azt engedélyezték volna - olvasható a BBC, illetve a mediablog.hvg.hu oldalán.


Meglepő mennyiségű vizet találtak a Hold talajában, derül ki három űrügynökség szondáinak összevetett anyagaiból. Az indiai Chandrayaan-1 szonda műszerei szerint a Hold talajának részecskéit vízréteg borítja, ami mennyiségben már pont akkora, hogy a Holdra látogató asztronauták erőforrásként használhatnák fel. Larry Taylor amerikai holdkutató azt állítja, hogy egy köbméternyi holdtalajból akár egy liternyi vizet is össze lehetne gyűjteni.

Nincs értelme az embargónak
A hírrel kapcsolatos vita rámutat: manapság egyre kevesebb értelme van az embargónak, írja a mediablog.hvg.hu ezzel kapcsolatos cikke.

A NASA vélhetően ott vétett hibát, írja a BBC, hogy hétfőn közel 2000 újságíróval közölte: csütörtökön sajtóbejelentést tesz a Holddal és azzal kapcsolatos vízrejtéllyel. Ezek után számos újságíró és blogger kezdett el elméleteket gyártani, a mainstream hírforrások elkezdtek cikkezni a pletykákról, majd szerdán, még idő előtt az indiai The Hindu publikálta a hírt.
Az Apollo-küldetések során a Holdról visszahozott talajmintákon nedvességet találtak, de a tudósok korábban nem tudták kizárni annak lehetőségét, hogy a vízmolekulák azután kerültek a mintákra, hogy azok a laboratóriumokba kerültek. Ehhez képest óriási meglepetést okozott, hogy India első műholdja, a Chandrayaan-1 vizsgálataival bizonyította, hogy igazi víz van a Holdon, ezt pedig az amerikai Deep Impact, illetve az amerikai és európai együttműködésből született Cassini is alátámasztja.

Az észlelt víz mennyisége egyre több a Hold pólusai felé haladva, a kutatók pedig úgy vélik: a víz a napszél hatására jön létre, az űrből érkező sugárzás kémiai reakciót indít be, aminek hatására a talajban lévő oxigénatomok hidrogénatomokat kapnak, így jönnek létre a vízmolekulák.

A következő hónapban a NASA a Hold déli pólusához közel eső Cabeus A kráterbe ütköztet majd egy szondát, hogy megvizsgálhassa: a felvert porfelhőben és megmozgatott talajmintákban a földi műszerek ill. egy másik műhold képes-e vízgőzt érzékelni.
Megtekintések száma: 379 | Hozzáadta:: tegelysajto | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *:
Keresés
Naptár
«  Június 2012  »
HKSzeCsPSzoV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Mentett bejegyzések
Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala
  • Copyright MyCorp © 2024
    Ingyenes webtárhely uCoz