Péntek, 2024-04-19
Amatőrcsillagász honlapomja
Honlap-menü
Körkérdésünk
Értékeld honlapomat
Összes válasz: 7
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
Belépés
Főoldal » 2012 » Június » 22 » Helytelenül viselkedő részecskék ütnek lyukat a fizika standard modelljén
4:46 PM
Helytelenül viselkedő részecskék ütnek lyukat a fizika standard modelljén
Helytelenül viselkedő részecskék ütnek lyukat a részecskefizika standard modelljén: az amerikai Stanford Egyetemen működő BaBar kísérlet legújabb elemzett adatai lehetséges hibákra utalnak ebben a modellben, amely jelenleg a szubatomi részecskék világát leíró uralkodó elmélet – adták hírül közleményükben a kísérletben rész vevő kutatók.
Az amerikai energiaügyi minisztérium felügyelete alatt tevékenykedő SLAC Nemzeti Gyorsító Laboratórium ad helyet a BaBar kísérletnek. Ebben nagy energiára felgyorsított elektronokat antianyag párjukkal, pozitronokkal ütköztetnek, majd az így keletkezett B-mezonokat tovább vizsgálják. Az összegyűlt kísérleti eredmények értékelése azt mutatja, hogy egy bizonyos típusú részecskebomlás sokkal gyakrabban történik meg, mint ahogyan arra a standard modell lehetőséget adna – írták a kutatók.

A standard modell szerint a Nagy Bumm idején minden részecske az antirészecskéjével azonos mennyiségben keletkezett. Létező világunkban azonban több az anyag, mint az antianyag. A részecskefizikusok évtizedek óta keresik a CP-sértésnek nevezett asszimetriát, amely megmagyarázná, hogy miért nem egyenlő arányban van anyag és antianyag. A BaBar kísérlet elnevezése is ebből adódott: az ütközéskor keletkezett B-mezonokat és antiB-mezonokat vizsgálják tovább.

A szóban forgó bomlásnál egy B-mezon három másik elemi részecskévé, D-mezonná, antineutrínóvá és tau-leptonná bomlik, ezt elemezték a BaBar kutatói. Úgy találták, hogy ez a folyamat nyilvánvalóan gyakrabban zajlott le, mint ahogyan azt a standard modell jósolja.

"Izgalmas ez a standard modellen túli többlet, de mielőtt bejelentenénk egy tényleges felfedezést, más kísérleteknek is meg kell ismételniük az eredményt, kizárva annak lehetőségét, hogy ez csupán egy statisztikai ingadozás" - közölte Michael Roney, a kanadai Victoria Egyetem munkatársa, a BaBar szóvivője.

Az eredmények megerősítésére több adatra lesz szükség más kísérletekből, például a japán Belle projektből (KEK, Cukuba), amelyben szintén B-mezon párok átalakulását vizsgálják.
"Azt reméljük, hogy eredményeink elméleti vitát váltanak ki arról, hogy az adatok mit is mondanak nekünk az új fizikáról" - mondta Abner Soffer, a Tel-Avivi Egyetem munkatársa, a BaBar fizikus koordinátora.

A BaBar kísérletben 1998 és 2008 között figyelték meg a részecskék ütközéseit, ám a kutatók még elemzik az összegyűjtött adatokat. Mostani eredményeiket a Physical Review Letters című szakfolyóiratban teszik közzé.
Megtekintések száma: 409 | Hozzáadta:: tegelysajto | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *:
Keresés
Naptár
«  Június 2012  »
HKSzeCsPSzoV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Mentett bejegyzések
Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala
  • Copyright MyCorp © 2024
    Ingyenes webtárhely uCoz