Péntek, 2024-03-29
Amatőrcsillagász honlapomja
Honlap-menü
Körkérdésünk
Értékeld honlapomat
Összes válasz: 7
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
Belépés
Főoldal » 2012 » Június » 21 » Fokozódik a Higgs-téria, bajban a standard modell
7:45 AM
Fokozódik a Higgs-téria, bajban a standard modell
Kezdenek újra felpörögni az események a Higgs bozon körül egy júliusi Ausztráliában tartandó konferenciának köszönhetően, amit szinte soha nem látott várakozás övez a fizika világában.

Eközben a részecske tavalyi halvány, ám a standard modell támogatói körében annál reménykeltőbb jelei megerősítése ellenére egy kaliforniai részecskegyorsító adatainak friss elemzése azt sugallja, hogy ezzel még mindig nem biztos, hogy teljes a fizika alapkövének tartott standard modell.

Elvileg a Higgs bozon a részecskék és erők kölcsönhatásának ezidáig legsikeresebben leíró standard modell utolsó hiányzó darabja. Tavaly decemberben a CERN Nagy Hadronütköztetőjének (LHC) kutatói a mindeddig megfoghatatlan részecske eddigi legbiztatóbb jeleiről számoltak be, sokan azonban azt várják, hogy az ingatag utalások sokkal szilárdabbá válnak, amint a Melbourne-ben tartandó Nemzetközi Nagy Energiájú Fizikai Konferencián napvilágot látnak a Higgs-zel kapcsolatos új adatok.

Peter Woit, az amerikai Columbia Egyetem elméleti fizikusa blogjában azt írta, hogy az LHC két főkísérlete ugyanazokat a jeleket látta, mint decemberben, melyek 125 gigaelektronvolt energián sejttették a Higgs-t, ezúttal azonban jóval nagyobb statisztikai jelentőséggel. Woit nem kívánta megnevezni forrásait, azonban biztosította a New Scientist-et, hogy azok "rendkívül megbízhatók", egyelőre azonban mindez nem több szóbeszédnél. "Túl korai még, hogy belelovaljuk magunkat" - mondta Pauline Gagon az LHC Atlas kísérletének kutatója.

Eközben a kaliforniai SLAC Nemzetközi Gyorsító Labor 2008-ban lezárult BaBar kísérletének legfrissebb elemzése azt sugallja, hogy a standard modell nem az, aminek látszik, a standard modell ugyanis kimondja, hogy egy részecske, a BaBar által tanulmányozott B mezon bomlásából többek között W bozon jönnek létre, ami tovább bomlik egy tau részecskékre és egy tau neutrínóra. A BaBar elemzésének legfrissebb eredményei szerint azonban a B mezonok jóval gyakrabban bomlanak tau részecskékbe, mint azt a standard modell feltételezi. "Úgy tűnik, van valami a Standard Modellben, amit nem értünk" - mondta a BaBar szóvivője, Michael Roney, a kanadai Brit-Kolumbiában található Victoria Egyetem tudósa.

A BaBar csapat eredményei statisztikailag még nem jelentősek, azonban remélik, hogy egy japán kísérlet, a Belle hamarosan megerősíti eredményeiket. Amennyiben megerősítést nyer, akkor azonban a standard modell átalakítása szükséges, még akkor is, ha a felfedezett Higgs tökéletesen bele illik.
Megtekintések száma: 394 | Hozzáadta:: tegelysajto | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *:
Keresés
Naptár
«  Június 2012  »
HKSzeCsPSzoV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Mentett bejegyzések
Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala
  • Copyright MyCorp © 2024
    Ingyenes webtárhely uCoz