Csütörtök, 2024-04-25
Amatőrcsillagász honlapomja
Honlap-menü
Körkérdésünk
Értékeld honlapomat
Összes válasz: 7
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
Belépés
Főoldal » 2012 » Június » 24 » Egy gyöngyszem : Nemsokára lehetséges lesz az időutazás?
7:54 AM
Egy gyöngyszem : Nemsokára lehetséges lesz az időutazás?

Szenzáció: van egy működő időgép a világon!


Az amerikai Vanderbilt Egyetem fizikusai úgy vélik, hogy a részecskegyorsító „melléktermékként” előállíthat egy időgépet is. Az ütközések során ugyanis keletkezhetnek olyan részecskék, amelyek az üzeneteket nem csak a jövőnek, hanem a múltnak is továbbíthatják.
Genf közelében, a francia-svájci határ alatt található a 27 kilométeres alagút, az LHC, ahol a CERN tudósai az elemi részecskéket a fényhez közeli sebességre gyorsítják fel és ütköztetik egymással. Az ütközések során új részecskék jönnek létre, általában igen rövid időre.

"Az időutazás mindig is a sci-fi nagyra törő álma volt ", írják Thomas Weiler és kollégái az arxiv.org honlapon. Ahol a kutatók kiszámításának új vizsgálatok előtt a tényleges közzététel egy nagyon speciális folyóirat beszélje meg a kollégákkal a világ minden tájáról. "Az elméletünk puszta spekuláció", mondja Weiler, de nem sérti a fizika törvényeit. "Az időgép tehát egyfajta mellékterméke a Higgs-bozon vadászatának.

Két moszkvai matematikus, Irina Arefjeva és Igor Volovics évekkel ezelőtt azt írta: az LHC üzembe helyezésének lesz egy sokak számára meglepő "mellékhatása": lehetővé teszi az időutazást. A New Scientist három éve megjelent cikke szerint a fizikusok egy része Einstein relativitáselméletéből arra következtetett, hogy az időutazás lehetséges. Az első, aki ezzel előállt, Einstein munkatársa, Kurt Gödel volt.

Az időutazásnak azonban az elmélet szerint vannak korlátai: csak visszafelé, a múltba lehet utazni és csak addig, amikor működésbe lép az első időgép. A két orosz matematikus szerint éppen erről van szó, az LHC lesz a világ első időgépe. Arefjeva és Volovics azt állítja: szubatomi szinten az LHC olyan erős téridő torzulást tud létrehozni, hogy a téridő ott teljesen körbezárul, létrehozva az első időhurkot. A fizikusok szerint a "zárt idővonalak" elvileg lehetővé tehetik a korábbi időpontok felkeresését.

1988-ban az amerikai Kip Thorne fejtette ki, hogy a téridő különböző részeit összekötő "féregjáratok" lehetővé teszik az időutazást - ezt az elképzelést a sci-fi közismertté tette. A moszkvai matematikusok szerint az LHC nagy energiájú részecskeütköztetései ilyen féregjáratokat generálnak. Kérdés persze, hogy a szubatomi méretekben esetlegesen létrejövő járatok elég nagyok-e ahhoz, hogy emberek utazzanak benne valamilyen időhajóval - írta a vilagtudomany.hu.

Volovics szerint az LHC megmutatja: valóban létezhetnek-e féregjáratok? Ugyanakkor a legtöbb tudós - köztük olyanok is, akik egyébként hisznek az időutazás elvi lehetőségében - teljesen elveti az orosz matematikusok elméletét. Az általános vélekedés szerint az időutazás lehetetlen az ok-okozati összefüggéseket felborító időparadoxon miatt: egy időutazó például elvileg visszatérhetne a múltba és megölhetné saját nagyapját, ami azt eredményezné, hogy ő maga meg sem születne.
Megtekintések száma: 1050 | Hozzáadta:: tegelysajto | Helyezés: 4.0/1
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *:
Keresés
Naptár
«  Június 2012  »
HKSzeCsPSzoV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Mentett bejegyzések
Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala
  • Copyright MyCorp © 2024
    Ingyenes webtárhely uCoz